Kleine vliegjes waar komen ze vandaan?

De kleine rouwvliegjes bij planten, waar komen ze vandaan?

Waar komen vliegjes in planten vandaan?

De kleine rouwvliegjes, ze lijken altijd ‘plotseling’ tevoorschijn te komen, maar zijn daarentegen moeilijk weer weg te krijgen/te bestrijden. Dit komt omdat de rouwmug een hele hoop eitjes legt: wel 200 per keer!
Dat maakt dat een plantenpot binnen mum van tijd vol zit met eitjes, die larven worden, welke dan ook weer eitjes leggen: voor je het weet heb je last van een heuze rouwvliegjesplaag.

De vliegjes steken niet maar zijn wel schadelijk voor planten

In tegenstelling tot de meeste muggen steken de varenrouwmuggen niet: zij voeden zich met plantenresten en zijn gek op natte, rottende aarde, hetgeen ze op meters afstand ruiken. Om deze reden vind je de varenrouwmug voornamelijk bij rottende plantenresten en potgrond.
Maar waar komt de varenrouwmug vandaan? Larven van rouwvliegen zitten vaak in de aarde die je in de potten voor je planten doet. Dat kan bijvoorbeeld de aarde van een tuincentrum zijn. En omdat rouwmuggen zoveel eitjes leggen, heb je binnen mum van tijd te maken met een hele familie.

Hoe zien deze kleine rouw-vliegjes er eigenlijk uit?

Rouwvliegjes kun je qua formaat het best vergelijken met muggen. Ze hebben slanke poten en antennes die boven hun hoofd uitsteken. Ze bijten/prikken niet en zijn niet echt goede vliegers. Een reguliere zwarte huisvlieg is daar vele male meer bedreven in, dit is dus ook direct een goed manier om ze te identificeren. Daarnaast worden ze net als muggen aangetrokken tot licht. Zoals eerder geschreven kunnen ze heel veel eitjes leggen, als ze dit doen kruipen ze meestal over de potgrond heen. Als deze potgrond lekker vochtig is, dan planten ze zich sneller voort. Het frapante aan deze plaag is dat de vliegjes an sich niet veel schade aanbrengen, maar de eitjes en larven doen dit wel door zich te voeden met o.a. de wortels van jonge en kwetsbare planten.

Gelukkig is er een simpele en zeer effectieve oplossing, nematoden welke vaak aaltjes worden genoemd. Lees meer over deze biologische bestrijdingsmethode op de onderstaande pagina.

bestrijden van rouwvliegjes

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Een goede methode voor het bestrijden van rouwvliegjes is het werken met aaltjes, ook wel 'nematoden' genoemd. Op deze manier kom je op een effectieve, snelle en ecologische manier van de kleine vliegjes rouwvliegjes af.

Aaltjes zijn onschadelijk voor de planten en tevens veilig voor kinderen en huisdieren. Het geeft geen geurhinder in de kamer en werkt vele malen beter dan een chemisch bestrijdingsmiddel.