Rouwvliegjes schadelijk?

De kleine vliegjes kunnen wel degelijk schade aanbrengen

Hoe schadelijk zijn kleine vliegjes rouwvliegjes?

De kleine vliegjes kunnen wel degelijk schadelijk voor jouw planten zijn, maar hoeven niet direct voor paniek te zorgen: de plant zal langzaam achteruit gaan, maar meestal niet direct afsterven. Het zijn daarnaast vooral de larven van de vliegjes die voor het werkelijke probleem zorgen. Deze vreten namelijk van de wortels van de plant en kunnen zorgen voor allerlei schimmels en ziektes, die zich via de wortels in de plant vestigen. Let wel: jonge planten en wortels kunnen wél in een snel tempo flink achteruit gaan. Behandel jouw planten dus zodra je de kans hebt om de vliegjes in planten tegen te gaan.

Welke schadebeelden zijn er?

De larven van rouwvliegjes eten in eerste instantie veel dood organisch materiaal en de bijbehorende schimmels, maar sommige soorten kunnen zich ook te goed doen aan levend materiaal. De volwassen vliegen gedijen goed in een vochtige omgeving en voelen zich aangetrokken tot allerlei soorten plantjes/potgrond om zich in voort te planten.

Directe schade

Deze begint als de larven van de rouwvliegjes aan de wortels van planten gaan peuzelen. De Jonge larven voeden zich dan met bedorven plantmateriaal. Ook eten ze algen en schimmels die in of op de grond zitten. Maar dit is in principe niet direct schadelijk voor de plant. En nu komt het, indien er geen of weinig van deze resten aanwezig zijn, dan beginnen ze aan de wortels van (jonge)planten te knabbelen. De meer volgroeide larven kunnen zelfs van plantenstengels gaan eten. Hoe schadelijk de rouwvliegjes zijn en dan met name haar larven hangt dus van meerdere factoren af.  Als er veel water wordt toegediend bij de plant, dan gedijen de larven daar goed bij en blijven ze lekker door peuzelen aan jouw plant. Omdat de larven geen grote afstanden afleggen, zie je vaak lokaal veel schade ontstaan bij planten.

Indirecte schade

Indirecte schade is niet direct zichtbaar, maar kan op de lange termijn wel een serieus probleem vormen. De kleine larfjes kunnen schimmelziektes met zich meebrengen. Fusarium, Verticillium en Botrytis komen regelmatig voor en vragen weer om een ander type bestrijding, dan die van de varenrouwmuggen.

 

bestrijden van rouwvliegjes

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Een goede methode voor het bestrijden van rouwvliegjes is het werken met aaltjes, ook wel 'nematoden' genoemd. Op deze manier kom je op een effectieve, snelle en ecologische manier van de kleine vliegjes rouwvliegjes af.

Aaltjes zijn onschadelijk voor de planten en tevens veilig voor kinderen en huisdieren. Het geeft geen geurhinder in de kamer en werkt vele malen beter dan een chemisch bestrijdingsmiddel.