Hoe kom je van kleine vliegjes af?

Rouwvliegjes zijn vervelend en schadelijk voor kamerplanten

Hoe kom je van (rouw)vliegjes in potgrond af?

Wanneer je last hebt van vliegjes in potgrond, dan zijn dit waarschijnlijk rouwvliegjes die de tuincentra  je per ongeluk cadeau hebben gedaan. Vaak zitten deze vliegjes in de potgrond van tuincentra of andere winkels. Hoe je ze ook binnenshuis hebt gekregen, vervelend zijn ze wel. Althans die eitjes die later larven worden en de wortels van jouw plant oppeuzelen. Daarom beschrijven we op deze pagina wat je zonder de inzet van aaltjes kunt doen. En als dit toch niet werkt, dan kun je altijd nog naar de zeer effctieve nematoden overstappen. Deze dringen de larven binnen en leggen zelf eitjes in de larven waardoor deze afsterven. Maargoed alvorens je overstap op deze kleine wormvormige bestrijders, kun je eerst het onderstaande proberen. 

Zet de besmette plant in Quarantaine

Dus je wilt waarschijnlijk weten hoe je van die kliene vliegjes af komt. Er zijn verschillende methoden om de varenrouwmug haar biezen te laten pakken. Zo kun je ervoor kiezen om de betreffende plant voor een paar weken in quarantaine te zetten. Zorg dat je de ‘besmette’ plant ver van de andere planten vandaan zet. Op deze manier voorkom je dat je later met een huis vol met besmette planten zit. Uiteraard is de bemette plant hiermee nog niet gered, je zou dan alleen aaltjes bij deze plant kunnen inzetten.

Laat de plant uitdrogen

Een andere optie is het laten uitdrogen van de plant. Een rouwmug heeft natte, het liefst zelfs rottende aarde nodig om zich thuis te voelen. Daarom helpt het vaak om de plant een tijdje geen water te geven, waardoor zijn wortels en de aarde volledig uitdrogen. Op die manier zullen er al snel geen vliegjes in potgrond meer zitten en zullen ook de larven sterven. Nu is het belangrijk om de potgrond te verversen. Doe dit door de wortels van de plant goed schoon te spoelen. Vergeet ook niet de pot volledig uit te soppen met kokend water, om het van eventuele achtergebleven eitjes te ontdoen. Je kunt nu nieuwe aarde in de pot doen, de plant terug in de nieuwe aarde zetten. Zorg dat je dit proces in een kamer los van de andere planten doet, om besmetting te voorkomen.

bestrijden van rouwvliegjes

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Een goede methode voor het bestrijden van rouwvliegjes is het werken met aaltjes, ook wel 'nematoden' genoemd. Op deze manier kom je op een effectieve, snelle en ecologische manier van de kleine vliegjes rouwvliegjes af.

Aaltjes zijn onschadelijk voor de planten en tevens veilig voor kinderen en huisdieren. Het geeft geen geurhinder in de kamer en werkt vele malen beter dan een chemisch bestrijdingsmiddel.