Aaltjes tegen rouwvliegjes inzetten?
Lees hoe je de nematoden inzet tegen de kleine vliegjes
Aaltjes tegen rouwvliegjes
Aaltjes tegen rouwvliegjes zijn een zeer effectieve biologische bestrijdingsmethode. De aaltjes hebben in de volksmond verschillende benamingen, zoals nematoden, rondwormen en nuttige wormpjes.
Aaltjes (steinernema feltiae) zijn het hele jaar door beschikbaar. Nematoden zijn microscopisch kleine wormpjes die de larven van de varenrouwmuggen parasiteren. Daardoor sterven de larven en kunnen zij zich niet meer tot rouwvliegjes ontwikkelen. De larfjes worden geleverd in een zakje en kunnen online worden besteld.
Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de aaltjes tegen rouwvliegjes werken en hoe je ze effectief inzet tegen de kleine vliegjes die jouw kamerplanten plagen.
Hoe werken aaltjes tegen rouwvliegjes?
De parasitaire aaltjes die je inzet tegen rouwvliegjes zijn de steinernema feltiae nematoden. Deze zeer kleine wormpjes gaan op jacht naar de larven die de kleine schadelijke vliegjes in de grond leggen. De nematoden infecteren de larven met zogenaamde symbiotische bacteriën. Door deze bacterie worden de larven omgezet in een voedselbron voor diezelfde larven.
Een interessant biologisch proces die voor de leek wellicht wat luguber overkomt. Maar door dit proces verdwijnen de larven zonder dat er resten van overblijven in de aarde. Deze resten hebben de nematoden dus opgegeten. Nu denk je misschien “maar gaan die aaltjes dan niet aan de wortels van mijn planten knagen? Het antwoord: nee. Wortels of andere plantendelen staan niet op het menu van de aaltjes. Dus nadat ze alle larven van de rouwvliegjes (varenrouwmuggen) hebben opgegeten, sterven ze vanzelf uit. Bovendien laten ze nagenoeg geen sporen achter. Je kunt dus wel stellen dat de steinernema feltiae aaltjes ideale bestrijders zijn tegen de vervelende kleine vliegjes die het leven van jouw kamerplanten bemoeilijken.
Hoe zet je aaltje in tegen rouwvliegjes
De steinernema feltiae aaltjes worden zowel binnen als buiten gebruikt. Deze nematoden bestrijden namelijk nog veel meer plagen dan alleen die van de varenrouwmuggen (rouwvliegjes). Zo zijn ze bij lage temperaturen ook in te zetten tegen o.a. Engerlingen, dit zijn larven van onder meer de mei en junikever. Een leuke bijkomstigheid, maar je bezoekt deze pagina waarschijnlijk omdat je last hebt van rouwvliegjes en we gaan je nu vertellen hoe eenvoudig de inzet is.
Verschillen in verpakkingshoeveelheden
Omdat je de aaltje waarschijnlijk gaat inzetten bij kamerplanten, kun je waarschijnlijk de kleinste verpakking kiezen. Deze verpakking is meestal 10 miljoen en goed voor 20 m2. Nu heb je natuurlijk meestal geen 20 m2 aan kamerplanten staan. Gelukkig is het goede nieuws dat je de nematoden 2 tot 3 weken in de koelkast kunt bewaren. Hierdoor kun je met één verpakking twee keer inzetten. Dit verbetert de effectiviteit en dus het resultaat.
Het daadwerkelijk inzetten / uitzetten van aaltjes
Alvorens je de aaltjes gaat uitzetten moet je zorgen dat de condities waarin je ze uitzet optimaal zijn. Nematoden houden van vocht, het is dus belangrijk dat de potgrond vochtig is, maar niet doorweekt. Hierdoor kunnen ze verdrinken. Deze vochtige omstandigheden moeten twee tot vier weken in stand worden gehouden. Daarnaast is het goed om te weten dat aaltjes niet goed tegen licht kunnen. Daarom is het verstandig om kamerplanten tijdens de inzet uit de zon te zetten.
De daadwerkelijke uitzet is vrij simpel, als we uitgaan van 10 miljoen steinernema feltiae aaltjes dan meng je deze met 10 liter lauw warm water. Zorg ervoor dat de het een egaal oppervlakte is en er dus geen klonten meer aanwezig zijn in het water. Indien je geen 20m2 potgrond hebt, maar bijvoorbeeld 10m2, dan halveer je de aaltjes en de hoeveelheid water.
Als de verhouding niet volledig klopt, is er geen man overboord. De aaltjes die geen eten (larven) vinden zullen sterven zonder zichtbare sporen of schade achter te laten.
Hoe kom je van rouwvliegjes af
Aaltjes tegen rouwvliegjes
Een goede methode voor het bestrijden van rouwvliegjes is het werken met aaltjes, ook wel 'nematoden' genoemd. Op deze manier kom je op een effectieve, snelle en ecologische manier van de kleine vliegjes rouwvliegjes af.
Aaltjes zijn onschadelijk voor de planten en tevens veilig voor kinderen en huisdieren. Het geeft geen geurhinder in de kamer en werkt vele malen beter dan een chemisch bestrijdingsmiddel.